Skip to content
Name

Fire Station Russelsheim Bauschheim

Architects
Typologies
Location
Bauschheim, R?sselsheim, Germany
Year completed
2011
Cost
add
Area
add
Floors
add
0

Description


The new building for the voluntary fire brigade is situated on a main access road leading into the part of Rüsselsheim named Bauschheim on the corner of ’’Brunnerstrasse’’ and ’’Im Grundsee’’. The surrounding built fabric is made up of a heterogenous mix of double and single storey dwellings with hipped and pitched roofs.

The front of the fire station responds to the building line along Brunnerstrasse via a roof cantilever over the facade of the vehicle garage, thus refering to the special useage of the building in its context. The fire engines are in full view through the fully glazed facade of the vehicle garage, as if they were parked inside an oversized display case. A fire brigade on standby mode is the theme here. Through this transparency the building conveys a sense of being in a constant state of readiness, as if it could jump into action at any moment to fullfill its prime function at anytime, thus conveying a sense of security and alertness.

Want to see this building's images annotated and in higher resolution? Visit us on a tablet, laptop, or desktop.

Images


fire-station-russelsheim-bauschheim_built_exterior_stefan-klomfass
Exterior | Built
fire-station-russelsheim-bauschheim_built_exterior_stefan-klomfass
Exterior | Built
fire-station-russelsheim-bauschheim_built_exterior_stefan-klomfass
Exterior | Built
fire-station-russelsheim-bauschheim_built_exterior_stefan-klomfass
Exterior | Built
fire-station-russelsheim-bauschheim_built_interior_stefan-klomfass
Interior | Built
fire-station-russelsheim-bauschheim_built_interior_stefan-klomfass
Interior | Built